Remmelt Daalder, was conservator van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, en is verder auteur van een reeks boeken met maritieme thema’s, onder andere van ‘Van de Velde en zoon, zeeschilders’, het onderwerp van zijn proefschrift. “Mijn interesse gaat uit naar schilderijen en andere afbeeldingen in hun historische context. Wat is het verhaal erachter?” Maar ook romans hebben zijn belangstelling en een genre waar Remmelt zich met name in verdiept heeft zijn maritieme jeugdromans. “En laat er nu toevallig net een van de belangrijkste schrijvers van dit soort jongensboeken uit Brielle komen”, zegt hij triomfantelijk. “Bijzonder om juist in Brielle over dit onderwerp te spreken. Ik vind het interessant om te kijken in hoeverre het historisch beeld dat zo’n schrijver schetst klopt met wat de geschiedschrijving aangeeft. Heeft de schrijver zich historisch goed gedocumenteerd? In De scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius worden de scheepsjongens op koffie en koek uitgenodigd in de kajuit van de kapitein. Erg onwaarschijnlijk in de 17e eeuw” En wat zegt een boek over de overtuigingen van de schrijver en van de tijd waarin hij leefde. Er zit veel meer in zo’n boek dan het verhaal op zich.
Vol passie vertelt Remmelt over het ontstaan van de jeugdroman en over wat hun boeken zeggen over de waarden en opvattingen van schrijvers zoals Johan Been en Johan Fabricius. Daar vallen interessante conclusies over te trekken.
Op zondag 26 mei om 10 uur vertelt Remmelt Daalder zijn verhaal in de kerk van de Vrijzinnigen, Kerkstraat 10 in Brielle. Om ons in de sfeer te brengen zal hij zijn lezing illustreren met afbeeldingen uit jongensboeken. U bent van harte uitgenodigd, de entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.