Wanneer: Vrijdag 11 oktober | 20:00 – 22:00
Waar: Dijckpotingen 10 , 3237 AR Vierpolders
‘Wij danken ons bestaan aan klimaatverandering’
Een karakteristieke uitspraak van Leen Hordijk. Net als ‘Je past je aan of je sterft uit!’ Beide uitspraken komen uitgebreid aan de orde tijdens zijn boeiende lezing welke hij graag wilt houden voor de bewoners van met name Voorne aan Zee.
‘Verwondering en nieuwsgierigheid zijn mijn drijfveren’, zegt Leen. En zo doet hij al van jongs af aan onderzoek in de bodem van Voorne. Middels boren, wat Leen overigens met de hand doet, speurt hij laag voor laag de bodem af, op zoek naar zijn miljoenen jaren oude schatten. Schatten in de vorm van botjes, tandjes, zaadjes, schelpen en allerlei andere restanten uit het verleden welke de bodem met geduld bewaart voor zijn onderzoekende arbeid. Middels een documentaire, gemaakt door zijn broer Jan, laat Leen tijdens zijn lezing zien hoe zijn onderzoekingen tot stand komen. Hierin vertelt Leen, ‘Klimaatverandering brengt evolutie met zich mee en zo heeft ook de mens zich kunnen ontwikkelen’.
Tijdens zijn werkzame leven was Leen tot 2016 directeur van het streekarchief van Voorne-Putten en Rozenburg, maar zijn archieven gingen niet verder terug dan 1300 en Leen was juist van jongs af aan gefascineerd door alles wat er tot ver daarvoor gebeurde. Zoals gezegd doet Leen zijn onderzoekend werk reeds vanaf zijn jeugd en heeft daarbij diverse fascinerende bodemvondsten gedaan, deze komen in de documentaire productie van broer Jan zeker aan de orde. Zo ook de plek van de ontdekkingen verscholen tussen de bomen, het bos, ‘het Heilige der Heiligen’ zoals hij het zelf noemt. (Zie foto gemaakt door Marjan Vrijvogel).
Op maar liefst 25 plekken heeft Leen geboord, een boring ging zelfs tot voorbij de 100 meter diepte. Een historisch rijke laag bevindt zich bijvoorbeeld op circa 63 meter diepte, waar hij de fossielen vond van de oudste tureluur die ooit ter wereld is aangetroffen (twee miljoen jaar oud!). En zéér recentelijk zijn ook kiezen gevonden van de voorouder van de seppelemming. Dit is nieuw voor Europa! Definitieve determinatie vond plaats door een Russische wetenschapper die meedeelde dat de huidige steppelemming nog voorkomt in Oekraïne!
Ook heeft hij hier de fossielen gevonden van verschillende tot nu toe onbekende zoogdieren, zoals bijvoorbeeld een uitgestorven woelmuis de naar hem vernoemd is, de Mimomys hordijki. Wetenschappers uit de hele wereld komen Leen op deze plek bezoeken. ‘Dit is een heel bijzondere locatie, hier kun je op elke diepte zaden, pollen en fossielen vinden van vroeger leven en dat is heel uniek, want op de meeste plekken vind je helemaal niets’. Die zaden en pollen zeggen iets over de vegetatie hier over de afgelopen miljoenen jaren. Je kunt eruit afleiden of het er een warm of juist een koud klimaat heerste, of er zee was of land. Hier ligt als het ware een geschiedenisboek verticaal opgeslagen van vele miljoenen jaren. En zeer recentelijk heeft Leen, naar hij zelf zegt de meest interessante vondst van zijn onderzoekende leven gedaan, … maar hier vertelt hij graag vrijdag 11 oktober alles over in ’t Dijckhuis om 20.00 uur. Graag tot dan!
De toegang is gratis, een kleine bijdrage om lezingen te kunnen blijven organiseren wordt op prijs gesteld.